07.11.2012

Ciasto czekoladowo- kokosowo- orzechowe


Ciasto warte polecenia:) Może troszkę czasochłonne ale warto poświęcić wolną chwile na przygotowanie. Ciasto biszkoptowe, kokosowe i orzechowe przełożone lekkim i aksamitnym kremem czekoladowym:) 

Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 150 gram cukru
  • 150 gram kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach 36x26 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Kiedy piana będzie błyszcząca i sztywna dodajemy kokos, mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 min (do tzw. suchego patyczka).

Ciasto orzechowe:
  • 4 jajka
  • 150 gram mielonych orzechów włoskich
  • 150 gram cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach 36x26 wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i odkładamy na ok 5 minut.  Białka ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, a następnie  żółtka wymieszane z proszkiem. Na koniec dodajemy orzechy, mąkę, bułkę tartą i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30 min (do tzw. suchego patyczka).

Biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30 min (do tzw. suchego patyczka).

Krem czekoladowy:
  • 500 ml mleka
  • 7 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 400 gram masła
  • 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i dokładnie rozprowadzamy z budyniem, żółtkami i mąką. Do reszty mleka wsypujemy cukier, cukier waniliowy i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę budyniu, żółtek i mąki cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy minutę, ściągamy z ognia i całkowicie studzimy. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo zimny budyń. Ucieramy tak długo aż budyń dokładnie się rozetrze. Na koniec dodajemy stopioną czekoladę, spirytus i miksujemy aż składniki dokładnie się połączą.

Ponadto:
  • polewa czekoladowa gotowa lub z tego przepisu
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta
Przełożenie ciasta:
Biszkopt czekoladowy- 1/2 masy- ciasto kokosowe- 1/2 masy- ciasto orzechowe- polewa czekoladowa

Gotowe ciasto schładzamy kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.

Smacznego:)


11 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie:) Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałeczek, wygląda znakomicie, uwielbiam takie przekładańce

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje mi sie, ze jest warte zainwestowanego w nie czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno warto poświęcić czas, bo efekt niesamowity :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne,cudowne bogactwo smaków,uwielbiam takie ciacha, są warte zachodu, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Basiu, ile pysznych smaków w tym cieście! Mogę się poczęstować?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej... ale cudowne to ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jest rewelacyjne właśnie zrobiłam:) Polecam wszystkim! Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń