Chleb na zakwasie i 100% na mące żytniej. Zwarty, wilgotny z chrupiącą skórką. Pięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Do chleba dodałam ziarna słonecznika co dodatkowo wzbogaciło jego wyjątkowy smak. Polecam:)
Składniki na mix mąki żytniej z wodą:
- 360 g wrzącej wody
- 90 g mąki żytniej
Składniki na ciasto właściwe:
- 300 g zakwasu żytniego, odkarmionego dzień wcześniej
- 450 g mąki żytniej (nie razowej)
- cały sporządzany wcześniej mix
- 75 g zimnej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
Smacznego:)
Inspiracja
Piękny chleb <3 Sama też ostatnio upiekłam, ale z dodatkiem ziaren :P
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłem do wyrosniecia zobaczymy co z niego wyrośnie ;)
OdpowiedzUsuńSmaczny.Upiekłam z mieszanka ziołową.
OdpowiedzUsuń