06.11.2012

Bardzo szybka tarta z brokułami na cieście francuskim


Moja pierwsza tarta na cieście francuskim. Rozbroiłam nią wszystkich moich domowników. Zostawili mi tylko malutki kawałeczek. Dobrze, że chociaż udało mi się zrobić zdjęcia ;) Polecam wypróbować !

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duży świeży brokuł lub dwa małe
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 100 gram sera cheddar
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Brokuł myjemy, kroimy w różyczki i gotujemy około 4 minuty. W misce mieszamy jajko, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę sery i przyprawy. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty(w moim przypadku  średnica 25 cm). Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy na 3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie na cieście układamy brokuł i zalewamy go sosem śmietanowo- serowym. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pyszna! Robiłam dwa razy i zawsze smakuje wszystkim :). Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Normalnie zaraz będę robiła :) Będzie pyszna! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę przerobilam przepis ale super inspiracja na szybki obiad.

    OdpowiedzUsuń