8.11.2012

Gołąbki w liściach winogron

Na około 30 liści winogron - tyle było w moim słoiku. Jeżeli nie mamy możliwości kupna, możemy sami sparzyć liście w osolonej wodzie i też będą super.
  • 700 g mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub drobiowego
  • 1 szklanka surowego ryżu
  • 1cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków mięty
  • jeżeli ktoś lubi można dodać natkę pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Składniki łączymy razem i doprawiamy do smaku. Ryżu nie gotujemy !! Nakładamy na liście tyle farszu ,aby łatwo można by je zwijać . Całość zalewamy wodą i  pokruszoną kostką rosołową. Pieczemy około 70 minut. Gołąbki te można podawać z tradycyjnym sosem pomidorowym, ale smakują fantastycznie z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Tak pięknie podane, że oko cieszy. Pomysł znakomity i na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń