31.08.2013

Sos do spaghetti na zimę



Smaczny, aromatyczny a co najważniejsze domowy sos pomidorowy, idealny do makaronu. Rewelacyjnie sprawdzi się też jako dodatek do pizzy czy pulpecików. Polecam :)

Składniki:
  • 5 kg pomidorów najlepiej mięsistych z małą ilością pestek (użyłam odmiany Lima)
  • 4 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 papryki czerwone
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 80- 100 g cukru
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 1- 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku (lub mniej do smaku)
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
Pomidory parzymy, ściągamy skórkę, kroimy w kawałki i odkrawamy zielone miejsce po szypułce. Wrzucamy do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu. W między czasie obieramy warzywa, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Paprykę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Wszystkie warzywa dodajemy do pomidorów i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie całość należy zmiksować blenderem. Możemy zmiksować bardzo dokładnie na gładko lub tak aby kawałki warzyw były lekko wyczuwalne. Sos ponownie stawiamy na małym ogniu i gotujemy tak długo aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu. W międzyczasie mielimy liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Do sosu dodajemy wszystkie przyprawy, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotowy sos nakładamy do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok 15 minut. 

Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. chyba go wypróbuję.
    W tym przepisie brak mi tylko bazylii, więc ją dodam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja na pewno zrobię dziś z tego przepisu, musi być smaczne!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam. Jest pyszny. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Robię sos z tego przepisu już od 3 lat, jest naprawdę pyszny. Dodaje jeszcze bazylie, zwykle świeża. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    Pyszne !!!!!!, od trzech lat również korzystam z tego przepisu, wszystkim smakuje
    polecam

    OdpowiedzUsuń