Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec, stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki i proszek do pieczenia, mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160 st ok 30- 35 min (do tzw. suchego patyczka).
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 200 gram masła
- cukier do smaku
Na mleku gotujemy budynie z cukrem do smaku. Schładzamy. Masło ucieramy na gładką puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo budyń.
Polewa czekoladowa:
- 100 gram masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Często mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zagotowujemy.
Ponadto:
- 1 duże opakowanie herbatników (ok 200 gram)
- 1/2 szklanki wódki do namoczenia herbatników
- wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie ciasta:
Na biszkopt wykładamy gotowy krem. Herbatniki moczymy w wódce (trzeba uważać żeby się nie rozpadły) i układamy na kremie, jeden koło drugiego. Na koniec ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)
znam dobrze, moja ciocia często na rodzinne imprezy takie ciasto przygotowuje :)
OdpowiedzUsuńZnam, znam z dzieciństwa i bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
pysznie się zapowiada - jak dla mnie alkoholu w ciastach nigdy nie jest za dużo ;-)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym cieście, że jest pyszne i też tak wygląda ! Rewelacja !!!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne, na pewno je upiekę.
OdpowiedzUsuńMoja mama moczyła to chyba w wódce zmieszanej z kawą ,pychaa
OdpowiedzUsuńMoja babcia macza w brendy ... ! Polecam :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia macza w bredny :)
OdpowiedzUsuńPolcam bardzo dobre :))))
Bardzo smaczne ciasto. Zrobilam dzisiaj do pracy i wszyscy sie zajadali. Polecam!
OdpowiedzUsuń