11.09.2013

Przetwory na zimę - kapusta czerwona w zalewie słodko-ostrej

Jak to mówią "potrzeba matką wynalazków". Tak było właśnie z tym przepisem. Uwielbiam taką sałatkę na zimę niestety nikt nie posiadał na nią dobrego i sprawdzonego przepisu. A ja zrobiłam ją w roku ubiegłym i tak mi posmakowała, że receptury już nigdy nie zmienię :)
  • 3 kg kapusty czerwonej
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • niepełna szklanka cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3-4 łyżki soli
Kapustę szatkujemy i zasypujemy solą. Odstwaiamy na pół godziny.W tym czasie zagotowujemy ocet, wodę i cukier. Wyparzone słoiki napełniamy odciśniętą kapustą i zalewamy zagotowaną zalewą. Do każdego słoika dajemy jeden liść laurowy i dwa ziela angielskie. Zakręcone słoiki pasteryzujemy około 20 minut. Zapasteryzowane słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Czy do tej kapusty mogę dać ocet balsamiczny zamiast zwykłego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, mam jedno pytanie- czy taka ilość zalewy wystarczy, czy może podane zostały jedynie proporcje w jakich należy ją przygotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi taka ilość wystarczyła. W razie gdyby zabrakło należy dorobić według tej proporcji. Wszystko zależy od kapusty jaka Nam się trafi.

      Usuń
    2. wyszlo pyszne polecam gorąco...;)

      Usuń
    3. wyszło pyszne polecam...:)

      Usuń
  3. Ja z takim pytaniem -czy kapusty 3 kg ma być poszatkowanej ? czy cała główka ma ważyć 3 kg ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cała główka ma ważyć 3 kg :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. tak jak było napisane, niepełna szklanka cukru (mniej, a więcej 7/8 szklanki ;) )na wyżej podaną proporcję :)

    OdpowiedzUsuń