Jak to mówią "potrzeba matką wynalazków". Tak było właśnie z tym przepisem. Uwielbiam taką sałatkę na zimę niestety nikt nie posiadał na nią dobrego i sprawdzonego przepisu. A ja zrobiłam ją w roku ubiegłym i tak mi posmakowała, że receptury już nigdy nie zmienię :)
- 3 kg kapusty czerwonej
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- niepełna szklanka cukru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 3-4 łyżki soli
Kapustę szatkujemy i zasypujemy solą. Odstwaiamy na pół godziny.W tym czasie zagotowujemy ocet, wodę i cukier. Wyparzone słoiki napełniamy odciśniętą kapustą i zalewamy zagotowaną zalewą. Do każdego słoika dajemy jeden liść laurowy i dwa ziela angielskie. Zakręcone słoiki pasteryzujemy około 20 minut. Zapasteryzowane słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego!
Czy do tej kapusty mogę dać ocet balsamiczny zamiast zwykłego?
OdpowiedzUsuńWitam, mam jedno pytanie- czy taka ilość zalewy wystarczy, czy może podane zostały jedynie proporcje w jakich należy ją przygotować?
OdpowiedzUsuńmi taka ilość wystarczyła. W razie gdyby zabrakło należy dorobić według tej proporcji. Wszystko zależy od kapusty jaka Nam się trafi.
Usuńwyszlo pyszne polecam gorąco...;)
Usuńwyszło pyszne polecam...:)
UsuńJa z takim pytaniem -czy kapusty 3 kg ma być poszatkowanej ? czy cała główka ma ważyć 3 kg ?
OdpowiedzUsuńCała główka ma ważyć 3 kg :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńile cukru
OdpowiedzUsuńtak jak było napisane, niepełna szklanka cukru (mniej, a więcej 7/8 szklanki ;) )na wyżej podaną proporcję :)
OdpowiedzUsuń