Pyszne kotleciki z kaszy gryczanej, które posmakowały domownikom, którzy do tej pory byli niesamowicie antykaszowcami ;). Do tego typu kotletów doskonale pasują zarówno zimne sosy, jak i na przykłada gulasz wołowy.
Co potrzebujemy:
- 200 gram kaszy gryczanej białej (ja miałam 2 torebki po 100g)
- 2 jajka
- pęczek koperku
- ok. pół szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odcedzamy i studzimy. Kiedy kasza jest chłodna dodajemy do niej posiekany koperek, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, jeżeli potrzeba dodajemy więcej bułki tartej. Gotową masę dzielimy na około 8 kulek z których formujemy placuszki o grubości około 1,5 cm. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obydwóch stron na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy gorące.
Smacznego !!!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis jutro go zrobię...
OdpowiedzUsuńPyszne. Robilam juz parokrotnie.
OdpowiedzUsuń