19.04.2018

Zupa-krem z czerwonej soczewicy i kalarepki

 

Zupa z czerwonej soczewicy w wersji zblendowanej jest pierwszą zupą, którą moje dzieci zjadły nie wybrzydzając, że smakuje "jakoś dziwnie". Ogromna porcja błonnika działa zbawiennie nawet na brzuszki przedszkolaków. Zupa jest prosta w wykonaniu smaczna i po prostu zdrowa.

Co potrzebujemy:
  • 1 szklanka wypłukanej czerwonej soczewicy
  • 1 kalarepka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 1 mała cebula czerwona
  • natka pietruszki
  • natka koperku
  • kostka rosołowa
  • ok 3 litry wody
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka vegety
  • maga
  • grzanki lub ptysie
Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na łyżce oliwy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy wodę oraz obrane warzywa, pokrojone w kostkę. Gotujemy około 10 minut dodając kostkę rosołową i vegetę. Po tym czasie dorzucamy soczewicę i gotujemy jakieś 15 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie. Doprawiamy pieprzem, magą, tak jak lubimy. Na koniec wrzucamy posiekana pietruszkę i koperek. Całość blendujemy, a jeśli zupa jest dla nas zbyt gęsta możemy do niej dolać więcej wody. Podajemy z gotowymi grzankami ptysiami lub tak jak ja z domowymi grzankami. Możemy także dodać łyżkę śmietany.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz