Zupa z czerwonej soczewicy w wersji zblendowanej jest pierwszą zupą, którą moje dzieci zjadły nie wybrzydzając, że smakuje "jakoś dziwnie". Ogromna porcja błonnika działa zbawiennie nawet na brzuszki przedszkolaków. Zupa jest prosta w wykonaniu smaczna i po prostu zdrowa.
Co potrzebujemy:
- 1 szklanka wypłukanej czerwonej soczewicy
- 1 kalarepka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- 1 mała cebula czerwona
- natka pietruszki
- natka koperku
- kostka rosołowa
- ok 3 litry wody
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- łyżeczka vegety
- maga
- grzanki lub ptysie
Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na łyżce oliwy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy wodę oraz obrane warzywa, pokrojone w kostkę. Gotujemy około 10 minut dodając kostkę rosołową i vegetę. Po tym czasie dorzucamy soczewicę i gotujemy jakieś 15 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie. Doprawiamy pieprzem, magą, tak jak lubimy. Na koniec wrzucamy posiekana pietruszkę i koperek. Całość blendujemy, a jeśli zupa jest dla nas zbyt gęsta możemy do niej dolać więcej wody. Podajemy z gotowymi grzankami ptysiami lub tak jak ja z domowymi grzankami. Możemy także dodać łyżkę śmietany.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz