Dzisiejszą propozycją jest pyszny i prosty do wykonania dip z brokułem. Bardzo szybki do zrobieni i wspaniały w smaku, będzie fajnym dodatkiem na wieczory przed telewizorem, do krakersów, a także grzanek z bagietki lub chleba.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych brokułów (450 gram)
- 150 gram sera żółtego w kawałku
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- około 3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżek jogurty greckiego
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy pestki słonecznika. Prażymy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, żeby słonecznik się nie przypalił. Zajmie nam to około 7-10 minut. Ściągamy go z ognia, gdy będzie miał złotobrązowy kolor.
W między czasie brokuł gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ale nie na "paćkę" ;)). Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy z majonezem i jogurtem greckim. Jeżeli lubimy mocno czosnkowe potrawy możemy dodać 4 ząbki czosnku lub więcej.
Ostudzony brokuł i pestki słonecznika mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać nieco więcej majonezu i jogurtu. Dip najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz