7.04.2020

Sałatka do krakersów z brokułem i prażonymi pestkami słonecznika


Dzisiejszą propozycją jest pyszny i prosty do wykonania dip z brokułem. Bardzo szybki do zrobieni i wspaniały w smaku, będzie fajnym dodatkiem  na wieczory przed telewizorem, do krakersów, a także grzanek z bagietki lub chleba.

Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonych brokułów (450 gram)
  • 150 gram sera żółtego w kawałku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • około 3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżek jogurty greckiego
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy pestki słonecznika. Prażymy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, żeby słonecznik się nie przypalił. Zajmie nam to około 7-10 minut. Ściągamy go z ognia, gdy będzie miał złotobrązowy kolor.  

W między czasie brokuł gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (ale nie na "paćkę" ;)). Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy z majonezem i jogurtem greckim. Jeżeli lubimy mocno czosnkowe potrawy możemy dodać 4 ząbki czosnku lub więcej.

Ostudzony brokuł i pestki słonecznika mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać nieco więcej majonezu i jogurtu. Dip najlepiej smakuje mocno schłodzony. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz