27.06.2012

Pyszna szarlotka z bitą śmietaną i bezą


Uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki i ciasta z owocami, ale jak narazie to ciasto jest bezkonkurencyjne! Delikatne kruche ciasto, przełożone masa jabłkową, z warstwą pysznej bitej śmietany, a na końcu przykryte puszystą bezą:) Dla mnie to najlepsze połączenie! Wbrew pozorom, ciasto nie jest bardzo słodkie dlatego, szybko sięga się po kolejny kawałek.  Polecam wszystkim szarlotko-maniakom:)


Kruche ciasto:
  • 4 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 gram margaryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok 2 łyżki śmietany
Siekamy mąkę z margaryną, dodajemy resztę składników, zarabiamy ciasto i dzielimy na 2 części. Chłodzimy ok 2 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na wyłożone papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok  36x20. Rozgrzewamy piekarnik do 175 st  i każde ciasto pieczemy ok 10-15 min, aby lekko zarumienić.

Masa jabłkowa:
  • 1,3 kg obranych jabłek
  • galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
Jabłka zetrzeć na tarce i gotować chwilę aż będą miękkie. Pod koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Masą przekładamy placki i chłodzimy. 

Beza:
  • 4 białka
  • 300 gram cukru
  • cukier waniliowy
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca. 
Pianę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o takich samych wymiarach jak blacha w której piekliśmy kruche ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st, a kiedy beza się przyrumieni, skręcamy do 100 st i pieczemy jeszcze ok 40 min. Studzimy. 

Bita śmietana:
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30- 36%
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 2 fix do śmietany
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier oraz fix do śmietany i chwilę ubijamy. 
Bitą śmietanę wykładamy na ciasto a na wierzch delikatnie przenosimy bezę.



Smacznego:)

11 komentarzy:

  1. Piękne i pyszne zestawienie warstw!Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bita śmietana i ta beza!! narobiłam sobie ochoty na szarlotkę, poproszę kawałek do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje, uwielbiam takie szarlotki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Beza wyszła mi idealna (od niej zaczęłam wypiek) Macie tu doskonałe przepisy i dobrze podane proporcje .Szczerze to beza wyszła mi po raz pierwszy do tej pory zawsze się ... paliła:-( Teraz zabieram się za ciasto , również dzięki wymiarom blach do pieczenia wyjdzie na pewno w sam raz nie za grube nie za cienkie .
    Na zdjęciu wygląda pysznie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. będę próbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyżej wymienione ciasto robiłam w miniony weekend. Było po prostu przepyszne :) beza na górze rewelacyjna. Do niedzieli wieczorem "zniknął ostatni kawałek". Polecam wszystkim czytelniczkom.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wyszło przepyszne!! Polecam i dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wykorzystałam przepis.Szarlotka pyszna . Polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotka jest pyszna ... robię ją od kilku lat i nigdy mnie nie zawodzi ten przepis ... zawsze wychodzi wyśmienita

    OdpowiedzUsuń