26.09.2013

Sos słodko- kwaśny na zimę



Rewelacyjny sos słodko kwaśny, idealny do podsmażonego kurczaka czy ryżu. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :)

Składniki:
  • 3 kg pomidorów, mięsistych z małą ilością pestek (użyłam odmiany Lima)
  • 1 kg cebuli
  • 2 papryki czerwone
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 puszka ananasów
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • ok 2 łyżki soli- do smaku
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę dodajemy do pomidorów i całość gotujemy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie do warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i ananasa (sok z ananasa odlewamy do szklanki i odkładamy) oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki! Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Mąkę dokładnie mieszamy z sokiem z ananasa, wlewamy do sosu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gorące nakładamy do czystych, wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, do ostygnięcia.

Smacznego:)



1 komentarz:

  1. Też go robię co roku. Przepis mam od teściowej. Pyszny :)

    OdpowiedzUsuń