Rewelacyjny sos słodko kwaśny, idealny do podsmażonego kurczaka czy ryżu. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :)
Składniki:
- 3 kg pomidorów, mięsistych z małą ilością pestek (użyłam odmiany Lima)
- 1 kg cebuli
- 2 papryki czerwone
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasów
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- ok 2 łyżki soli- do smaku
- 1 łyżka curry
- 2 łyżki musztardy
- 2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu 10%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę dodajemy do pomidorów i całość gotujemy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie do warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę i ananasa (sok z ananasa odlewamy do szklanki i odkładamy) oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz mąki! Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Mąkę dokładnie mieszamy z sokiem z ananasa, wlewamy do sosu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gorące nakładamy do czystych, wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, do ostygnięcia.
Smacznego:)
Też go robię co roku. Przepis mam od teściowej. Pyszny :)
OdpowiedzUsuń