Carpaccio z buraka to taka ładna egzotyczna nazwa dania, bardzo prostego, ale także bardzo smacznego. Pieczone buraki są nieco bardziej słodkie w smaku niż te gotowane w wodzie, ale jeżeli nie chce się nam bawić w pieczenie możemy buraki ugotować. Carpaccio sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu, przekąska, albo smaczna lekka kolacja. Banalnie łatwe w przygotowaniu, a zachwycą smakiem.
- 250 gram miksu sałat zielonych
- 5 małych buraków
- 2 łyżeczki oliwy oliwy
- garść ziaren słonecznika
- sól
- pieprz
Buraki myjemy i zawijamy w folę aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45-50 minut (do czasu, aż buraki będą miękkie). Kiedy buraki są gotowe wyjmujemy je z foli i obieramy. Najłatwiejszy sposób obierania to wrzucenie gorących buraków do zimnej wody, wtedy buraki niemalże same się obiorą ;) Przestudzone buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie. Polewamy oliwą, posypujemy sola i pieprzem. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika, zwykłymi lub prażonymi w zależności jakie lubimy.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz