07.04.2018

Carpaccio z burakami


Carpaccio z buraka to taka ładna egzotyczna nazwa dania, bardzo prostego, ale także bardzo smacznego. Pieczone buraki są nieco bardziej słodkie w smaku niż te gotowane w wodzie, ale jeżeli nie chce się nam bawić w pieczenie możemy buraki ugotować. Carpaccio sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu, przekąska, albo smaczna lekka kolacja. Banalnie łatwe w przygotowaniu, a zachwycą smakiem.
  • 250 gram miksu sałat zielonych
  • 5 małych buraków
  • 2 łyżeczki oliwy oliwy
  • garść ziaren słonecznika
  • sól
  • pieprz 
Buraki myjemy i zawijamy w folę aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45-50 minut (do czasu, aż buraki będą miękkie). Kiedy buraki są gotowe wyjmujemy je z foli i obieramy. Najłatwiejszy sposób obierania to wrzucenie gorących buraków do zimnej wody, wtedy buraki niemalże same się obiorą ;) Przestudzone buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie. Polewamy oliwą, posypujemy sola i pieprzem. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika, zwykłymi lub prażonymi w zależności jakie lubimy.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz