Może na niedzielny obiad, może na przekąskę, na wieczór ze znajomymi. Zastosowanie dowolne, ale jedno jest niezmienne: słodkie truskawki, ostre chilli i chrupiące nuggetsy to rewelacyjne połączenie! Bardzo gorąco polecam.
Co potrzebujemy:
- podwójna pierś z kurczaka
- szklanka mleka
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Pierś
z kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie paski i solimy. W misce
mieszamy mleko, mąki, jajko, paprykę mieloną i pieprz. Do drugiej miski nasypujemy bułkę tartą. Mięso panierujemy najpierw w
mieszance mleka i mąki, a później w bułce tartej. Smażymy
zanurzone w głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowy
ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos truskawkowy:
- 200 gram truskawek (oczywiście mogą być mrożone)
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka chilli
- pieprz
Smacznego !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz