08.04.2018

Nuggesty z sosem truskawkowym

\
Może na niedzielny obiad, może na przekąskę, na wieczór ze znajomymi. Zastosowanie dowolne, ale jedno jest niezmienne: słodkie truskawki, ostre chilli i chrupiące nuggetsy to rewelacyjne połączenie! Bardzo gorąco polecam.

Co potrzebujemy:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie paski i solimy. W misce mieszamy mleko, mąki, jajko, paprykę mieloną i pieprz. Do drugiej miski nasypujemy bułkę tartą. Mięso panierujemy najpierw w mieszance mleka i mąki, a później w bułce tartej. Smażymy zanurzone w głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos truskawkowy:
  • 200 gram truskawek (oczywiście mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • pieprz
Truskawki miksujemy blenderem na gładką masę i dodajemy chilli i pieprz. Ilość chilli i pieprzu zależy od naszych upodobań, możemy dodać więcej lub mniej.

Smacznego !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz