Langosze to przysmaki kuchni węgierskiej. Podawane są zwykle z czosnkiem, masłem czosnkowym, sosem śmietanowym, sosem śmietanowo-czosnkowym i jeszcze na wiele innych sposobów. Ja dzisiaj prezentuję mój ulubiony z dodatkiem śmietany, czosnku i startego sera żółtego. Placki są idealne i smakują dokładnie jak te, które jadłam na wakacjach na Węgrzech. Polecam !!!
Co potrzebujemy (około 6-7 średnich placków):
- 200 gram ugotowanych ziemniaków
- ok. 600 gram mąki pszennej
- ok. 450 ml mleka
- 40 dag drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Drożdże rozprowadzamy w 100 ml letniego mleka razem z dwoma łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W drugiej misce mieszamy mąkę, olej, sól i utłuczone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i innych składników. Wyrabiamy ciasto powoli dodając pozostałą cześć mleka. Może zdarzyć się tak, że nie użyjemy całego mleka dlatego dodajemy go stopniowo. Ciasto ma być gładkie i elastyczne oraz nie kleić się do rąk. Gotową masę na langosze odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub półtorej. Po tym czasie formujemy okrągłe placki o grubości około 1-1,5 centymetra. Smażymy w głębokim oleju, na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Sos śmietanowo-czosnkowy:
- 200 gram śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- pieprz
- 100 gram sera żółtego
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszam ze śmietanę, solą i pieprzem. Sosem smarujemy langosze i posypujemy startym żółtym serem. W wersji dla męża, który uwielbia zieleninę dodałam jeszcze miks sałat.
Smacznego !!!
Robiłam same drożdżowe, bez ziemniaków.
OdpowiedzUsuńBardzo nas smakowały...
:)
Polecam wypróbować też te !! Naprawdę są smaczne !
Usuń