08.02.2018

Pieczone pierogi z nadzieniem ziemniaczano-serowym



Pierożki pieczone z oryginalnym nadzieniem. Bardzo prostu farsz i proste przygotowanie, a efekt nietuzinkowy. W moim domu jest to alternatywa dla Córki, która niezbyt lubi pierogi ruskie. Polecam spróbować !!!

Składniki na ciasto:
  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szklanka mleka
  • 40 gram drożdży
Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą mieszamy. Wyrobione na jednolitą masę ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.  Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i na środek nakładamy farsz.

Składniki na farsz:
  • 150 gram sera żółtego
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • odrobina tłuszczu
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obieramy, gotujemy i ubijamy na gładko. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Mieszamy ziemniaki, ser i cebule. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach około 20-15 minut.

Smacznego !!!

1 komentarz: