07.02.2018

Pieczone "pączki"



Jutro Tłusty Czwartek, ale nie każdy ma możliwość i ochotę zapychania się tłuściutkimi pączusiami prosto z oleju. Ja proponuję te nieco bardziej zdrowsze, trochę odchudzone, troszkę bardziej przypominające drożdżówki, ale równie smaczne i pyszne. Taka podróbka pączka ;)

Co potrzebujemy:
  • ok. 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 30 gram drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanki mleka
  • marmolada na nadzienie
Łyżkę mąki rozprowadzamy z ciepłym mlekiem cukrem i drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce mieszamy resztę mąki, cukier, żółtka, ciepłe masło i sól. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy gładkie jednolite ciasto. Jeżeli masa jest zbyt dodajemy troszkę więcej mąki. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm i wycinamy koła. Na środek kładziemy łyżeczkę marmolady, składamy ciasto na pół i formujemy kuleczkę. Każdą wkładamy do papilotki. Pączki pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.


Smacznego !!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz