09.02.2018

Lasagne z domowym makaronem


Lasagne uwielbiam, żeby nie powiedzieć kocham ! Tym razem zrobiłam ją od podstaw sama ! Wyszła mi wspaniała. Jeżeli jednak Ktoś nie czuje się na siłach użyć można gotowego makaronu. Niemniej jednak polecam spróbować zrobić makaron w domu bo wbrew pozorom, nie jest to bardzo trudne, a satysfakcja gwarantowana ;)

Składniki na ciasto:
  • 400 gram mąki pszennej
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • ciepła woda (według potrzeby)
Mąkę i jajka mieszamy z solą. Wyrabiamy jednolite ciasto. Jeżeli mąka nie łączy się, dodajemy ciepłą wodę. Gotowe ciasto dzielimy na 5 części i wałkujemy w cienie prostokąty. Ciasto pozostawiamy do przeschnięcia. 


Składniki na sos pomidorowy:
  • 600 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • słoik przecieru pomidorowego
  • ok 150 ml wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka domowej vegety
  • sól
  • pieprz
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy Cebula się zeszkli dodajemy mięso i podsmażamy, aż nie biedzie surowe z dodatkiem przypraw. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, wodę. Doprawiamy do smaku i odstawiamy. 


Składniki na sos beszamelowy:
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 5 łyżek mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
W garnku z grubym dnem topimy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy razem chwilkę. Wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając energicznie trzepaczką tak aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą i pieprzem.

Ponadto:
  • 300 gram startego sera żółtego lub mozzarelli


W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy:
  1. makaron
  2. sos pomidorowy
  3. sos beszamelowy
  4. ser żółty
  5. makaron
Czynność powtarzamy do skończenia składników, kończąc na beszamelu posypanym serem. Jeżeli lubimy możemy posypać wierzch ziołami. 

Smacznego !!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz