28.02.2018

Naleśniki pszenno-kukurydziane z sosem meksykańskim i dipem koperkowym


Nieskromnie, ale szczerze powiem, dla mnie: Obiad- PETARDA !! Słodko-ostry sos i rewelacyjne w smaku naleśniki z mąką kukurydzianą smakują cudownie i bosko się prezentują.

Składniki na naleśniki ok. 12 sztuk:
  • 200 gram maki kukurydzianej
  • 100 gram maki pszennej
  • 50 gram maki ziemniaczanej
  • szklanka mleka 
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka 
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu po chwili z każdej strony. Gotowe naleśniki odkładamy na papierowy ręcznik.

Składniki na sos meksykański:
  • podwójny filet  z kurczaka
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ok, pół litra wody
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • łyżeczka vegety
  • sól
  • pieprz
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy pokrojoną  w półplasterki cebulę i starty czosnek. Zalewamy wodą, gotujemy na średnim gazie. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem z miodem, vegetą, pieprzem cayenne i papryką słodką. Pod koniec gotowania dorzucamy przecier pomidorowy, odsączoną paprykę i kukurydzę. Mieszamy i doprawiamy do smaku.

Sos koperkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
Koperek siekamy drobno. Dodajemy majonez, śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ponadto:
  • kilka plasterków sera żółtego
  • zielona sałata lub mix sałat
Na połówkę naleśnika nakładamy sos meksykański, kilka plastrów sera i zieloną sałatę. Składamy na pół. Podajemy od razu lub lekko pod grillowane w piekarniku. Serwujemy z sosem koperkowym.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz