Nieskromnie, ale szczerze powiem, dla mnie: Obiad- PETARDA !! Słodko-ostry sos i rewelacyjne w smaku naleśniki z mąką kukurydzianą smakują cudownie i bosko się prezentują.
Składniki na naleśniki ok. 12 sztuk:
- 200 gram maki kukurydzianej
- 100 gram maki pszennej
- 50 gram maki ziemniaczanej
- szklanka mleka
- 1 1/2 szklanki wody
- 2 jajka
- sól
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu po chwili z każdej strony. Gotowe naleśniki odkładamy na papierowy ręcznik.
Składniki na sos meksykański:
- podwójny filet z kurczaka
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ok, pół litra wody
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- łyżeczka vegety
- sól
- pieprz
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i starty czosnek. Zalewamy wodą, gotujemy na średnim gazie. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem z miodem, vegetą, pieprzem cayenne i papryką słodką. Pod koniec gotowania dorzucamy przecier pomidorowy, odsączoną paprykę i kukurydzę. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Sos koperkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Ponadto:
- kilka plasterków sera żółtego
- zielona sałata lub mix sałat
Na połówkę naleśnika nakładamy sos meksykański, kilka plastrów sera i zieloną sałatę. Składamy na pół. Podajemy od razu lub lekko pod grillowane w piekarniku. Serwujemy z sosem koperkowym.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz