Z podanych składników wyjdzie nam około 50 pierogów, ja czasem zwiększam porcję o drugie tyle i jedną porcję po prostu mrożę. Farsz często robię też dzień wcześniej i rano jest gotowy do użycia. Nie ostoję się wtedy w kuchni pół dnia tylko troszkę mniej.
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki pszennej
- ok. 200 ml bardzo ciepłej wody
- 1 jajko
- łyżeczka soli (płaska)
- łyżeczka masła
Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę. Kroimy na 3 części i przykrywamy ściereczką. Każdą część po kolei rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i kroimy w kwadraty.
Składniki na farsz:
- pół kilo białego sera
- ok.350 gram ugotowanych ziemniaków
- 100 gram słoniny
- 2 cebule
- sól
- pieprz
Ser mielimy z ziemniakami. Słoninę topimy z cebulą. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do indywidualnych smaków. Ja daję dużo pieprzu bo tak u Nas w domu lubimy. Na przygotowane z ciasta kwadraty kładziemy kulkę farszu i lepimy tak, żeby brzegi mocno się skleiły, a farsz nie wypłynął w czasie gotowania. Kleimy w trójkąty, prostokąty, jak nam lepiej. Możemy też oczywiście wykrawać koła i lepić z nich półkola. To już wszystko zależy od ulubionej techniki. Gotowe pierogi gotujemy porcjami w osolonej wodzie około 3-4 minuty.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz