01.03.2018

Pierogi ruskie


Z podanych składników wyjdzie nam około 50 pierogów, ja czasem zwiększam porcję o drugie tyle i jedną porcję po prostu mrożę. Farsz często robię też dzień wcześniej i rano jest gotowy do użycia. Nie ostoję się wtedy w kuchni pół dnia tylko troszkę mniej.

Składniki na ciasto:
  • 500 gram mąki pszennej
  • ok. 200 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli (płaska)
  • łyżeczka masła 
Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę. Kroimy na 3 części i przykrywamy ściereczką.  Każdą część po kolei rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i kroimy w kwadraty.

Składniki na farsz:
  • pół kilo białego sera
  • ok.350 gram ugotowanych ziemniaków
  • 100 gram słoniny
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
Ser mielimy z ziemniakami. Słoninę topimy z  cebulą. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do indywidualnych smaków. Ja daję dużo pieprzu bo tak u Nas w domu lubimy. Na przygotowane z ciasta kwadraty kładziemy kulkę farszu i lepimy tak, żeby brzegi mocno się skleiły, a farsz nie wypłynął w czasie gotowania. Kleimy w trójkąty, prostokąty, jak nam lepiej. Możemy też oczywiście wykrawać koła i lepić z nich półkola. To już wszystko zależy od ulubionej techniki. Gotowe pierogi gotujemy porcjami w osolonej wodzie około 3-4 minuty.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz