09.01.2014

Rogaliki z marmoladą



Przepis na pyszne rogaliki krucho- drożdżowe, nadziane marmoladą. Z poniższego przepisu wychodzi 40 małych rogalików. Zamiast marmolady możemy użyć też kremu czekoladowego lub czekolady w kostkach. Polecam!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
Ponadto:
  • dowolna marmolada
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania rogalików
W kubeczku mieszamy drożdże z połową śmietany i cukrem pudrem. przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut aż rozczyn wyrośnie. Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem i cukrem waniliowym. Dodajemy resztę śmietany i gotowy rozczyn. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto dzielimy na 5 równych części. Każdą cześć rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok 4 mm. Każdy placek dzielimy na 8 trójkątów, na każdym kładziemy 1 łyżeczkę marmolady, zawijamy ciasto i formujemy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Gotowe studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smacznego:)














Inspiracja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz