Składniki:
- ok 1,2 kg schabu bez kości
- ok 200 g suszonych moreli i fig (możemy użyć również suszonych śliwek)
Marynata:
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
W schabie przy pomocy długiego, cienkiego noża nacinamy kieszonkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, nacieramy mięso i odkładamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso a marynatę przelewamy do naczynia żaroodpornego.Schab ciasno nadziewamy suszonymi owocami. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy schab z każdej strony na złoto. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z marynatą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 1- 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz