8.01.2014

Schab faszerowany suszonymi morelami i figami




Składniki:
  • ok 1,2 kg schabu bez kości
  • ok 200 g suszonych moreli i fig (możemy użyć również suszonych śliwek)
Marynata:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
W schabie przy pomocy długiego, cienkiego noża nacinamy kieszonkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, nacieramy mięso i odkładamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso a marynatę przelewamy do naczynia żaroodpornego.Schab ciasno nadziewamy suszonymi owocami.  Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy schab z każdej strony na złoto. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z marynatą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 1- 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz