11.01.2014

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami



Drożdżowe paszteciki z pysznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealne do czerwonego barszczu. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam:)

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 250 g mrożonych podgrzybków
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki kminku całego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i dusimy na łyżce masła. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy tak długo aż cała woda z pod pieczarek wyparuje. Podgrzybki rozmrażamy i kroimy na kawałki. Kapustę przekładamy na sito i dokładnie, dwukrotnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. Odciskamy z nadmiaru wody. Obraną cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach oliwy. Kiedy cebula lekko się zarumieni dodajemy kapustę, sos sojowy, cukier, kminek oraz pieprz i sól do smaku. Smażymy przez ok 1 minutę i następnie dodajemy podgrzybki, pieczarki i mieszając smażymy kolejną minutę. Wlewamy wodę, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy przez ok 12 minut raz na jakiś czas mieszając.  Zdejmujemy pokrywę i gotujemy przez kolejne 12 minut aż cała woda wyparuje, mieszając od czasu do czasu. Dwie minuty przed końcem dodajemy 2 łyżki oliwy oraz natkę pietruszki. 

Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego (nie gorącego mleka)
  • 1 łyżka cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
Ponadto:
  • 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania pasztecików
  • sezam i siemię lniane do posypania 
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem i 2 pełnymi łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut aż rozczyn wyrośnie. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Wlewamy gotowy rozczyn i wyrabiamy. Stopniowo dodajemy żółtka i wyrabiamy dość długo aż ciasto będzie gładkie. Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmuje z miski, zagniatamy przez minutę, wkładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto zaraz po przygotowaniu jest dość luźne więc zimne, po nocy w lodówce dużo łatwiej się formuje. 
Kolejnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 35 x 45 cm. Dzielimy go na 4 paski o szerokości ok 11 cm. Na środku każdego paska układamy nadzienie i zlepiamy ciasto na całej długości. Tak samo postępujemy z pozostałymi paskami. Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie przenosimy roladki i układamy je łączeniem do dołu, zachowując odstępy między nimi. Ostrym nożem kroimy każdą roladkę na 4-5 cm kawałki. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem i siemieniem lnianym. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłem miejsce na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 25- 30 minut, aż paszteciki zarumienią się na złoto. Po ostudzeniu kroimy. Podajemy z czerwonym barszczem.  

Smacznego:)



Inspiracja


1 komentarz: