03.12.2013

Sernikobrownie



Apetycznie prezentujące się połączenie sera i  czekoladowego brownie. Polecam:)

Składniki na masę serową:
  • 500 g tłustego twarogu trzykrotnie mielonego
  • ok 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy aż otrzymamy gładka masę. 

Składniki na brownie:
  • 200 g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
Połamaną czekoladę i masło wrzucamy do miski i topimy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na jasną i puszysta masę.  Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i dokładnie ucieramy. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. 

Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 22- 24 cm (lub małą kwadratową blaszkę) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wylewamy na przemian po małej chochelce brownie i sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Całkowicie ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową np z tego przepisu.

Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam ale nigdy nie jest za późno by to zmienić ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pycha! :) Koniecznie musze to zrobic.....

    OdpowiedzUsuń
  3. o, o! coś idealnie dla mnie :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ślicznie ! Uwielbiam takie brownie , połączenie moich 2 ulubionych ciast !

    OdpowiedzUsuń