Ciastka:
- 200 gram miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 3 łyżeczki aromatu migdałowego
- 2 1/2 szklanki płatków owsianych
Masło ucieramy mikserem z cukrem i jajkiem przez około 3 minuty. Następnie do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ja mieszam po prostu ręką. Z powstałej masy formujemy na blaszce okrągłe, spłaszczone ciasteczka. Z podanych proporcji wyszło mi ich 25 sztuk. Pamiętajmy o odstępach między nimi bo dość mocno si ę rozlewają. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut.
Krem:
- 200 gram serka mascarpone
- 2 pełne łyżki cukru pudry
Mascarpone mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i dekorujemy nim ciasta. Ja na wierzchy położyłam jeszcze kawałki brzoskwiń.
Smacznego!
fajne ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuń