02.12.2013

Migdałowe ciasteczka owsiane z kremem mascarpone



Ciastka:
  • 200 gram miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 1/2 szklanki płatków owsianych
Masło ucieramy mikserem z cukrem i jajkiem przez około 3 minuty.  Następnie do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ja mieszam po prostu ręką. Z powstałej masy formujemy na blaszce okrągłe, spłaszczone ciasteczka. Z podanych proporcji wyszło mi ich 25 sztuk. Pamiętajmy o odstępach między nimi bo dość mocno si ę rozlewają. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut.

Krem:
  • 200 gram serka mascarpone
  • 2 pełne łyżki cukru pudry
Mascarpone mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i dekorujemy nim ciasta. Ja na wierzchy położyłam jeszcze kawałki brzoskwiń.


Smacznego!

1 komentarz: