Ciasto teoretycznie bardzo letnie, ale w zimie smakuje równie doskonale. Jest ciekawą alternatywą dla typowych śmietanowców i zdecydowanie mniej kaloryczny. Polecam wypróbować :)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 150 gram mąki kukurydzianej
- 100 gram cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier,
nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy,
dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając
łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do
blaszki i pieczemy w temperaturze 180 st ok 20 min (do tzw. suchego
patyczka).
Warstwy kolorowe:
- 6 galaretek na 1/2 l wody (3 kolory po dwie)
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 6 łyżek cukru pudru
2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody (czyli połowie zalecanej ilości). Gdy zaczną tężeć dodajemy je do 400 ml jogurtu naturalnego miksujemy na gładką masę, dodając 3 łyżki cukru pudru. Jednolitą masę przelewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do czasu całkowitego stężenia. To samo robimy z kolejnymi dwiema galaretkami i resztą jogurtu. Warstwy możemy przedzielić brzoskwiniami lub innymi owocami. Na wierzch wylewamy dwie pozostałe galaretki rozpuszczając je w 750 ml gorącej wody. Serwujemy po schłodzeniu !
Smacznego!
Fajne pastelowe kolorki :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuń