06.12.2013

Jogurtowo-kukurydziana tęcza


Ciasto teoretycznie bardzo letnie, ale w zimie smakuje równie doskonale. Jest ciekawą alternatywą dla typowych śmietanowców i zdecydowanie mniej kaloryczny. Polecam wypróbować :)

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 150 gram mąki kukurydzianej
  • 100 gram cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 180 st ok 20 min (do tzw. suchego patyczka).

Warstwy kolorowe:
  • 6 galaretek na 1/2 l wody (3 kolory po dwie)
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru pudru
2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody (czyli połowie zalecanej ilości). Gdy zaczną tężeć dodajemy je do 400 ml jogurtu naturalnego  miksujemy na gładką masę, dodając 3 łyżki cukru pudru. Jednolitą masę przelewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do czasu całkowitego stężenia. To samo robimy z kolejnymi dwiema galaretkami i resztą jogurtu. Warstwy możemy przedzielić brzoskwiniami lub innymi owocami. Na wierzch wylewamy dwie pozostałe galaretki rozpuszczając je w 750 ml gorącej wody. Serwujemy po schłodzeniu !

Smacznego!

2 komentarze: