17.12.2013

Piernikowe muffiny z kremem cynamonowym lub masłem orzechowym




Muffiny 12 sztuk:
  • 150 gram mąki
  • 40 gram kakao
  • 120 ml kefiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram cukru
  • 50 gram miękkiego masła
  • 50 gram powideł śliwkowych
  • 1 jako
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, kefir, powidła śliwkowe i jajko). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grutkowate. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w temperaturze 180 st, ok 20-25 min (do tzw. suchego patyczka).
 
Krem cynamonowy:
  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru pudru
  • płąska łyżeczka cukru
Masło ucieramy z cukrem do białości i dodajemy cynamon. Dekorujemy nim muffiny lub używamy do tego celu masła orzechowego.
 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. To ja poproszę te z masłem orzechowym ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak jest masło orzechowe to biorę w ciemno ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie też z masłem orzechowym :) Za maślanymi kremami nie bardzo przepadam. Pozdrawiam i zapraszam do siebie na babeczki piernikowe z powidłami ;)

    OdpowiedzUsuń