12.12.2013

Kremowy sernik z jagodami



Delikatny, kremowy i prosty w przygotowaniu serniczek z jagodami. Polecam :)

Składniki:
  •  1 kg tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego (użyłam sera w wiaderku)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 5 jajek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ponadto
  • jagody, świeże lub mrożone
Ser cukier i budyń w proszku miksujemy aż masa będzie gładka. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Dodajemy kremówkę, ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia składników. Masę serową wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok 24 cm. Na wierzchu układamy jagody. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1h i 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Ostudzony, schładzamy w lodówce całą noc. 

Smacznego:)


3 komentarze:

  1. uwielbiam takie puszyste, kremowe serniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo prosty pomysł na przepyszny sernik - akurat trochę jagód mam zamrożone tak na zaś :) Trzeba będzie po nie sięgnąć.

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, takiemu sernikowi nie potrafiłabym odmówić... Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń