Delikatny, kremowy i prosty w przygotowaniu serniczek z jagodami. Polecam :)
Składniki:
- 1 kg tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego (użyłam sera w wiaderku)
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy w proszku
- 5 jajek
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ponadto:
- jagody, świeże lub mrożone
Ser cukier i budyń w proszku miksujemy aż masa będzie gładka. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Dodajemy kremówkę, ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia składników. Masę serową wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok 24 cm. Na wierzchu układamy jagody. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1h i 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Ostudzony, schładzamy w lodówce całą noc.
Smacznego:)
uwielbiam takie puszyste, kremowe serniki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty pomysł na przepyszny sernik - akurat trochę jagód mam zamrożone tak na zaś :) Trzeba będzie po nie sięgnąć.
OdpowiedzUsuńO mniam, takiemu sernikowi nie potrafiłabym odmówić... Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuń