Prosto, zdrowo i smacznie. Polecam:)
Składniki:
- kilka filetów z łososia, każdy po ok 200 g
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
Filety oczyszczamy i dokładnie nacieramy sokiem z cytryny. Oprószamy solą, pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na ok 1 godzinę. Naczynie żaroodporne z filetami przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarniki na ok 20 minut, aż ryba będzie krucha i soczysta. Łososia wykładamy na talerze i polewamy sosem koperkowym z poniższego przepisu.
Sos koperkowy:
- 1 pęczek koperku
- 200 g śmietany
- 200 ml bulionu warzywnego lub wody
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Koperek drobno siekamy. W garnku topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy ok 1 minutę. Dolewamy bulion i mieszamy żeby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie stawiamy na ogniu, zagotowujemy i odstawiamy gotowy sos.
Smacznego:)
Bardzo podobny sos koperkowy robiłam już do żołądków i pulpetów, do łososia nigdy, a też będzie pasować.
OdpowiedzUsuńNa pewno super smakuje :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ;d
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyliśmy delektować się tym genialnym smakiem. Zrobiliśmy łososia na zielonej fasolce szparagowej - super połączenie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłem... Pomijam fakt uczulenia na ryby... nie mogłem się powstrzymać. WOW.
OdpowiedzUsuńSos jest pycha! Przepis zdecydowanie warty polecenia (zrobiłam wersję z bulionem drobiowym).
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny z mężem żałowaliśmy, że tak mało ryby mieliśmy! :) pycha!!!
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny! Polecam wszystkim:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie... a jak smakuje! Ugh, aż chce się wpaść do kuchni i zacząć kuchenne rewolucje. Gdyby naszła Cię ochota na coś bardziej vege bądź bezglutenowego, zajrzyj na: http://jemyzdrowo.pl/. Widziałam tam wiele interesujących przepisów... tylko powiedzcie mi gdzie ja mam na to wszystko znaleźć czas?
OdpowiedzUsuńJa dzis zrobilem. Sam sos wysmienity. Zaraz sprawdzę jak w połączeniu w lososiem :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń