21.03.2013

Łosoś w sosie koperkowym




Prosto, zdrowo i smacznie. Polecam:)

Składniki:
  • kilka filetów z łososia, każdy po ok 200 g 
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
Filety oczyszczamy i dokładnie nacieramy sokiem z cytryny. Oprószamy solą, pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na ok 1 godzinę. Naczynie żaroodporne z filetami przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarniki na ok 20 minut, aż ryba będzie krucha i soczysta. Łososia wykładamy na talerze i polewamy sosem koperkowym z poniższego przepisu. 


Sos koperkowy:
  • 1 pęczek koperku
  • 200 g śmietany
  • 200 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól 
  • pieprz
Koperek drobno siekamy. W garnku topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy ok 1 minutę. Dolewamy  bulion i mieszamy żeby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie stawiamy na ogniu, zagotowujemy i odstawiamy gotowy sos. 


Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. Bardzo podobny sos koperkowy robiłam już do żołądków i pulpetów, do łososia nigdy, a też będzie pasować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie skończyliśmy delektować się tym genialnym smakiem. Zrobiliśmy łososia na zielonej fasolce szparagowej - super połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zjadłem... Pomijam fakt uczulenia na ryby... nie mogłem się powstrzymać. WOW.

    OdpowiedzUsuń