Święta tuż tuż, a u mnie piernik już zagościł na stole :) Tym razem dla urozmaicenia i ku zadowoleniu mojego Męża przełożyłam go masą kawową i dodatkową ilością powideł śliwkowych. Wyszło doskonale. Polecam spróbować :) Przepis na jedną blaszkę, keksówkę.
Piernik:
- 250 gram mąki pszennej
- 50 gram kakao
- 100 gram cukru pudru
- 1/2 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- około 80 gram powideł śliwkowych
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 100 gram masła
- 70 gram cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy żółtka i pozostałe
składniki. Mieszamy wszystko na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną
pianę. Wszystko razem łączymy i układamy w posmarowanej masłem blaszce. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut do
tak zwanego "suchego patyczka". Po przestygnięciu przecinamy piernik na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi i utartym masłem z cukrem pudrem i kawą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz