Bardzo prosty przepis na popołudniowy deser. Doskonale smakuje w chłodne zimowe wieczory :)
- 3 średnie jabłka (u mnie championy)
- 100 gram rodzynek
- 1/2szklanki rumu
- łyżeczka cynamony
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Rodzynki zalewamy rumem. Jabłka myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy środki. Sok z cytryny mieszamy z cynamonem i cukrem trzcinowym. Jabłka układamy na blaszce i smarujemy zmieszanym sokiem z cytryną, cukrem i cynamonem. Na każdym jabłku układamy rodzynki. Zapiekamy w 170 stopniach około 15 minut. Na tyle długo żeby jabłko zmiękło,a rodzynki się nie przypaliły.
Smacznego!
uwielbiam pieczone jabłka :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na nadziane naleśniki!