11.12.2013

Pieczone jabłka z aromatycznymi rodzynkami i cynamonem

 
Bardzo prosty przepis na popołudniowy deser. Doskonale smakuje w chłodne zimowe wieczory :)
  • 3 średnie jabłka (u mnie championy)
  • 100 gram rodzynek
  • 1/2szklanki rumu
  • łyżeczka cynamony
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Rodzynki zalewamy rumem. Jabłka myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy środki. Sok z cytryny mieszamy z cynamonem i cukrem trzcinowym. Jabłka układamy na blaszce i smarujemy zmieszanym sokiem z cytryną, cukrem i cynamonem. Na każdym jabłku układamy rodzynki. Zapiekamy w 170 stopniach około 15 minut. Na tyle długo żeby jabłko zmiękło,a rodzynki się nie przypaliły.

Smacznego!

1 komentarz: