6.09.2013

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i nutą kardamonu



Składniki:
  • 1 kg brzoskwiń obranych, bez pestek
  • 350 g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 żelfix 3:1
Kilogram obranych i pozbawionych pestek brzoskwiń kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody (ok 2 łyżki), zasypujemy żelfixem, wrzucamy wanilię, kardamon i sok z cytryny. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez ok 5 minut, często mieszając. Ściągamy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Gorące przelewamy do wyparzonych i osuszonych słoików, zakręcamy i obracamy do góry dnem do ostygnięcia. Wieczka powinno "zassać".

Smacznego:)







1 komentarz: