Sezon na przetwory trwa. Na początek ulubiona papryka mojego męża. Podany przepis jest na około 5 kg papryki:
- 15 szklanek wody
- 2 1/4 szklanki octu 10 %
- 9 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- liść laurowy
- gorczyca
- ziele angielskie
- koper suszony
- czosnek
Z wody, octu, cukru i soli przygotowujemy zalewę. Paprykę myjemy, wydrążamy z niej środek i kroimy w ćwiartki.
Do każdego słoika wkładamy:
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- koper
- kilkanaście ziarenek gorczycy
- paprykę
- zalewę
Ja używałam słoików litrowych i wyszło mi ich 10 sztuk. Jeżeli zabrakło by zalewy należy ją dorobić zachowując odpowiednie proporcje. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń