4.09.2013

Przetwory na zimę - papryka w zalewie słodko-ostrej

Sezon na przetwory trwa. Na początek ulubiona papryka mojego męża. Podany przepis jest na około 5 kg papryki:
  • 15 szklanek wody
  • 2 1/4 szklanki octu 10 %
  • 9 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • koper suszony
  • czosnek
Z wody, octu, cukru i soli przygotowujemy zalewę.  Paprykę myjemy, wydrążamy z niej środek i kroimy w ćwiartki. 
Do każdego słoika wkładamy:
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- koper
- kilkanaście ziarenek gorczycy
- paprykę
- zalewę
Ja używałam słoików litrowych i wyszło mi ich 10 sztuk. Jeżeli zabrakło by zalewy należy ją dorobić zachowując odpowiednie proporcje. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń