Danie dla miłośników tuńczyka. Proste, szybkie i sycące. Inspiracją był przepis na makaron z tuńczykiem z Kwestii Smaku. Polecam:)
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- starty parmezan do posypania
- ok 250 g dowolnego makaronu
Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy razem z marchewką na oliwie. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy pomidory z puszki. Dodajemy 1/2 łyżeczki cukru, oregano i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotujemy ok 5 minut. Do gotowego sosu dodajemy kawałki tuńczyka (odcedzonego z zalewy). Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z gorącym sosem. Posypujemy startym parmezanem.
Smacznego:)
oj dawno takiego połączenia nie jadłam :) tuńczyk+ makaron - pychotka!
OdpowiedzUsuńOj obiad idealny i piękny :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!!!! Ja gotuje taki obiad już chyba z 10 raz w piątek i jeszcze nam się nie przejadł!!! Rewelacja! Warto spróbować!! :)
OdpowiedzUsuń