01.07.2013

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym




Danie dla miłośników tuńczyka. Proste, szybkie i sycące. Inspiracją był przepis na makaron z tuńczykiem z Kwestii Smaku. Polecam:)

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • starty parmezan do posypania
  • ok 250 g dowolnego makaronu 
Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy razem z marchewką na oliwie. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy pomidory z puszki. Dodajemy 1/2 łyżeczki cukru, oregano i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotujemy ok 5 minut. Do gotowego sosu dodajemy kawałki tuńczyka (odcedzonego z zalewy). Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z gorącym sosem. Posypujemy startym parmezanem.

Smacznego:)



3 komentarze:

  1. oj dawno takiego połączenia nie jadłam :) tuńczyk+ makaron - pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj obiad idealny i piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis!!!! Ja gotuje taki obiad już chyba z 10 raz w piątek i jeszcze nam się nie przejadł!!! Rewelacja! Warto spróbować!! :)

    OdpowiedzUsuń