- 30 gram świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 350 gram wody
- 700 gram mąki
- 2 łyżeczki soli
- 50 ml oliwy z oliwek
- 25 suszonych pomidorów
- kilkanaście ciemnych oliwek
- 2 łyżki świeżego oregano
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Do rozmieszanej masy dodajemy mąkę, sól, łyżkę oliwy i wyrabiamy około 10-15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W między czasie mieszamy posiekane drobno suszone pomidory, oliwki, oregano i resztę oliwy. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blaszkę posmarowaną oliwą (wymiar około 45x35). Ciasto powinno mieć grubość około 1,5 cm. W cieście palcami robimy zagłębienia, w które wciskamy mieszankę z pomidorów, oliwek. Pozostałą oliwą smarujemy ciasto. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach przez około 20 minut.
Smacznego!
Ale fajne dodatki!
OdpowiedzUsuń