Ciasto:
- 220 gram mleka
- 40 gram świeżych drożdży
- 100 gram cukru
- 500 gram mąki pszennej
- 80 gram miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 70 gram mąki pszennej
- 50 gram cukru
- 50 gram miękkiego masła
Ponadto:
- 850 gram gotowej masy makowej
Sposób wykonania ciasta:
Podgrzane mleko mieszamy z drożdżami i cukrem robiąc zaczyn. Po dokładnym rozmieszaniu dodajemy mąkę, jajko, sól, masło i zarabiamy około 10 minut. Jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste dodajemy 2-3 łyżki mąki. Uzyskane ciasto dzielimy na części (u mnie było ich 14), kładziemy na blaszce i formujemy z nich placuszki o średnicy 10 cm. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nie należy przejmować się nieco kleistą konsystencją ciasta i tym, że nie będzie nam wyrastało tak jak zwykłe ciasto drożdżowe,m gdyż jest to "zasługa" dużej ilości cukru. W między czasie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Po 30 minutach w placuszkach formujemy zagłębienia, które napełniamy masą makową i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach około20 minut (góra-dół)
Smacznego!
Nie ma to jak domowe bułeczki, piękne są :)
OdpowiedzUsuń