02.07.2013

Makowe drożdżówki z kruszonką




Ciasto:
  • 220 gram mleka
  • 40 gram świeżych drożdży
  • 100 gram cukru
  • 500 gram mąki pszennej
  • 80 gram miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
Kruszonka:
  • 70 gram mąki pszennej
  • 50 gram cukru
  • 50 gram miękkiego masła
Ponadto:
  • 850 gram gotowej masy makowej
Sposób wykonania ciasta:

Podgrzane mleko mieszamy z drożdżami i cukrem robiąc zaczyn. Po dokładnym rozmieszaniu dodajemy mąkę, jajko, sól, masło i zarabiamy około 10 minut. Jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste dodajemy 2-3 łyżki mąki. Uzyskane ciasto dzielimy na części (u mnie było ich 14), kładziemy na blaszce i formujemy z nich placuszki o średnicy 10 cm. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nie należy przejmować się nieco kleistą konsystencją ciasta i tym, że nie będzie nam wyrastało tak jak zwykłe ciasto drożdżowe,m gdyż jest to "zasługa" dużej ilości cukru. W między czasie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Po 30 minutach w placuszkach formujemy zagłębienia, które napełniamy masą makową i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach około20 minut (góra-dół)

Smacznego!

1 komentarz: