23.03.2013

Chili con carne w tortilli



Danie znane chyba każdemu, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam zawinięte w placki tortilli i polane kwaśną śmietaną lub guacamole z tego przepisu.

Składniki:
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 puszka kukurydzy odsączonej z zalewy
  • 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kosteczkę
  • 1 duża marchewka starta na tarce
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • oliwa
  • kilka gotowych placków tortilli
 Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy cebulę, czosnek i marchewkę. Dodajemy mięso i smażymy ok 15 minut, aż mięso będzie usmażone, doprawiamy do smaku solą. Wrzucamy pomidory, paprykę, wszystkie przyprawy i gotujemy tak długo, aż wyparuje woda a całość będzie bardzo gęsta. Pod koniec dodajemy kukurydzę, fasolę i dokładnie mieszamy. Na środek każdego placka wykładamy farsz i zawijamy tortille.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz