Biszkopt :
- 9 jajek
- 9 kopiatych łyżek mąki
- 8 kopiatych łyżek cukru
- 2 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 pełne łyżeczka proszku do pieczenia
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier,
nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy,
dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając
łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do
blaszki i pieczemy w temperaturze 180 st ok 20 min (do tzw. suchego
patyczka). Wystudzony biszkopt dzielimy na trzy części.
Krem:
- 1000 ml śmietany kremówki
- 7 łyżek cukru pudru (lub więcej, w zależności od upodobań)
- 3 łyżeczka żelatyny
- 100 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę schładzamy w lodówce, a następnie ubijamy na sztywno z cukrem
pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy zimną(ale nie stężałą!) żelatynę i
miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ponadto:
- 200 gram mrożonych borówek
Upieczone biszkopty przekładamy masą. Całość tortu smarujemy pozostałą masą i posypujemy wierzch rozmrożonymi borówkami. Tort schładzamy w lodówce przez przynajmniej godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz