30.01.2013

Puszysty sernik z musem truskawkowym


Sernik:
  • 1200 gram twarogu trzykrotnie mielonego
  • 300 gram cukru pudru
  • 1/2 kostki roztopionego masła
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • otarta skórka ze sparzonej skórki z cytryny
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy twaróg i dobrze ucieramy mikserem .Ewentualnie jeżeli uważamy sernika za mało słodki możemy dodać cukru. Dodajemy pozostałe składniki i ubitą na sztywno pianę. Delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy do średniej tortownicy i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Wykałaczką sprawdzamy, czy sernik jest upieczony. Po przestygnięciu wyciągamy go z tortownicy. 
Mus truskawkowy:
  • 300 gram truskawek świeżych lub mrożonych
  • około 90 gram cukru pudru
Wszystko miksujemy na musi polewamy nim kawałki sernika :) 

 

Smacznego !

4 komentarze: