31.01.2013

Jabłka z cynamonową kruszonką


Przepis na prosty deser z dużą ilością jabłek pod chrupiącą cynamonową kruszonką. Idealny na ciepło, zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Fajnym dodatkiem do tego deseru może być bita śmietana lub lody np. waniliowe. 

Składniki:
  • 1,5- 2 kg jabłek
  • 100 g miękkiego masła
  • 140 g mąki
  • 90 g brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Naczynie żaroodporne o średnicy ok 30 cm smarujemy masłem. Masło, mąkę, cukier i cynamon wrzucamy do miski. Składniki dokładnie rozcieramy palcami na kruszonkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy na kilka mniejszych kawałków. Jabłka rozkładamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy w temperaturze ok 175 stopni przez 40- 45 minut aż kruszonka się zarumieni. 

Smacznego:)



6 komentarzy:

  1. cynamonowa kruszonka, to zdecydowanie do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś idealnego dla mojego Bartka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. odkąd pierwszy raz zrobiłam kruszonkę w domu, muszę ją robić co weekend.
    ale dziś u mnie w wersji truskawkowej :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm uwielbiam jabłka, koniecznie musze zrobic takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm uwielbiam jabłka, koniecznie musze zrobic takie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. to deser dla mnie! pysznie i prosto!

    OdpowiedzUsuń