Bardzo smaczna i bardzo prosta słodycz, która doskonale sprawdzi się na karnawałowej imprezie :)
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50 ml gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- czekoladki kokosowe
Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka. W 2/3 kółek wycinamy w
środku dziurkę (najlepszy będzie kieliszek). Układamy kominki z jednego
kółka z dnem i dwóch z dziurkami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze
200 stopni przez około 20 minut.
Z małych kółeczek robimy tzw. guziczki. Pieczemy w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200 stopni.
Z małych kółeczek robimy tzw. guziczki. Pieczemy w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200 stopni.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej żelatynę i cukier puder, cały czas mieszając.Gotową śmietankę przekładamy do upieczonych i wystudzonych kominków. Dekorujemy czekoladkami i startą czekoladą. Każdy kominek zamykamy guziczkiem i gotowe :)
Smacznego!
wspaniałe. wyglądają jak z cukierni!
OdpowiedzUsuń