10.01.2013

Kominki z ciasta francuskiego ze śmietanką i czekoladkami


Bardzo smaczna i bardzo prosta słodycz, która doskonale sprawdzi się na karnawałowej imprezie :)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • 2  łyżki cukru pudru
  • czekoladki kokosowe
Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka. W 2/3 kółek wycinamy w środku dziurkę (najlepszy będzie kieliszek). Układamy kominki z jednego kółka z dnem i dwóch z dziurkami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Z małych kółeczek robimy tzw. guziczki. Pieczemy w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200 stopni.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej  żelatynę i cukier puder, cały czas mieszając.Gotową śmietankę przekładamy do upieczonych i wystudzonych kominków. Dekorujemy czekoladkami i startą czekoladą. Każdy kominek zamykamy guziczkiem i gotowe :)



 
Smacznego!

1 komentarz: