11.01.2013

Keks waniliowy


Bardzo smaczny, wilgotny i nie za słodki keks z dużą ilością bakalii. Idealny do porannej kawy :)

Składniki na formę keksową o pojemności 2 l:
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g bakalii (orzechy, suszone owoce itp.)
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania
Masło ucieramy razem z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii i cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy bakalie, skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Ciastem napełniamy formę keksową posmarowaną masłem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez ok 75- 85 minut (do tzw. suchego patyczka). Jeśli podczas pieczenia wierzch zbyt mocno się przyrumieni, polecam przykryć ciasto papierem do pieczenia. Keks pozostawiamy w formie do wystudzenia. 

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz