9.01.2013

Bułeczki pizzowe


Puszyste, mięciutkie i bardzo aromatyczne bułeczki. Polecam:)

Składniki na ok 10 bułeczek:
  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek 
Mąkę przesiewamy. Drożdże rozprowadzamy z ciepłą (nie gorącą) wodą, cukrem i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł. Do małej miseczki wsypujemy oregano, bazylię, paprykę, pieprz, cebulę, parmezan i mieszamy. Odkładamy 1 płaską łyżkę a resztę wsypujemy do mąki. Do mąki dodajemy również sól i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dodajemy rozczyn i zagniatamy. Następnie wlewamy oliwę i ponownie zagniatamy ciasto (przez ok 10 min), aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki i układamy w równych odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy odłożoną mieszanką przypraw. Bułeczki pieczemy w temperaturze 200 st przez ok 20-25 min.

Smacznego:)



1 komentarz: