7.01.2013

Ciasto z masą kokosową i toffi



Czekoladowy biszkopt przełożony pyszną kokosową masą z lekkim kremem toffi na wierzchu. Polecam:)

Biszkopt czekoladowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 pełnej łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30- 40 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.

Masa kokosowa:
  • 750 ml mleka
  • 300 gram kokosu
  • 250 gram masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki i dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy, wrzucamy kokos, masło i cukier. Gotujemy ok 5 min często mieszając. Wlewamy resztę mleka wymieszanego z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty i ściągamy z ognia. Jeszcze gorący krem wykładamy na 1 część biszkoptu i przykrywamy drugim. Studzimy. 

Masa toffi:
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • 200 gram masła w temperaturze pokojowej
Masło ucieramy na jasna puszystą masę. Dodajemy stopniowo po łyżce masę krówkową i miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Gotową masę wykładamy na biszkopt.
Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Schładzamy w lodówce najlepiej na całą noc.

Smacznego:)


9 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda:) kokos i toffi - mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne, bardzo lubię takie połączenia smakowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, wygląda smacznie :) na pewno pyszne! uwielbiam kokos :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Masa kokosowa bardzo przypomina w smaku Bounty:)

      Usuń
  5. Robiłam identyczne...
    Pyszne jest:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wygląda ! Wieki mnie nie było, a tu tyle pyszności ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłem wczoraj jest genialne i proste. Jestem 29 mężczyzną i albo odkryłem niebywałe zdolności cukiernicze albo ciasto jest tak proste.
    polecam

    OdpowiedzUsuń