Czekoladowy biszkopt przełożony pyszną kokosową masą z lekkim kremem toffi na wierzchu. Polecam:)
Biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 pełnej łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30- 40 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.
Masa kokosowa:
Masa kokosowa:
- 750 ml mleka
- 300 gram kokosu
- 250 gram masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki i dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy, wrzucamy kokos, masło i cukier. Gotujemy ok 5 min często mieszając. Wlewamy resztę mleka wymieszanego z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty i ściągamy z ognia. Jeszcze gorący krem wykładamy na 1 część biszkoptu i przykrywamy drugim. Studzimy.
Masa toffi:
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
- 200 gram masła w temperaturze pokojowej
Masło ucieramy na jasna puszystą masę. Dodajemy stopniowo po łyżce masę krówkową i miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Gotową masę wykładamy na biszkopt.
Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Schładzamy w lodówce najlepiej na całą noc.
Smacznego:)
Pysznie wygląda:) kokos i toffi - mniam:)
OdpowiedzUsuńapetyczne, bardzo lubię takie połączenia smakowe
OdpowiedzUsuńOoo, wygląda smacznie :) na pewno pyszne! uwielbiam kokos :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Inna wersja Bounty :)
OdpowiedzUsuńMasa kokosowa bardzo przypomina w smaku Bounty:)
Usuńpyszne ciasto!:)
OdpowiedzUsuńRobiłam identyczne...
OdpowiedzUsuńPyszne jest:)
Przepysznie wygląda ! Wieki mnie nie było, a tu tyle pyszności ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńzrobiłem wczoraj jest genialne i proste. Jestem 29 mężczyzną i albo odkryłem niebywałe zdolności cukiernicze albo ciasto jest tak proste.
OdpowiedzUsuńpolecam