05.11.2012

Szarlotka z budyniem


Kruche ciasto:
  • 500 gram mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 gram masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Siekamy  z masłem i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zarabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą owijamy folią i wkładamy jedną część do lodówki a drugą do zamrażalki (na około godzinę). Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę o wymiarach ok 36x20, wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie wkładamy do lodówki.  

Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek
  • kilka łyżeczek cukru do smaku (ja dałam 2 łyżeczki cukru waniliowego bo jabłka były wystarczająco słodkie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki. Dodajemy cukier, cynamon i mieszamy.
Blaszkę wyłożoną ciastem wyciągamy z lodówki, lekko posypujemy  bułką tartą i wykładamy jabłka.

Budyń:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
  • ok 4 łyżki cukru (można pominąć)
Budyń należy ugotować na samym końcu, żeby jeszcze gorący wylać na jabłka.  Do mleka dodajemy cukier i gotujemy budynie według instrukcji na opakowaniu.  Gorący budyń wykładamy na jabłka. 
Wyciągamy z zamrażalki drugą część ciasta, ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
Wkładamy do nagrzanego do temperatury 175 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Jeśli podczas pieczenia wierzch za bardzo się zarumieni, możemy przykryć folią aluminiową. 
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale!
    muszę się przykolegować do jakiegoś kawałeczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne to ciasto jest, ja wczoraj buszowałam po blogu moich wypiekach i widziałam podobny:))
    Twój mnie bardziej przekonuje bo jest mniej budyniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj dodałam niemal identyczny przepis :) taka szarlotka jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. szarlotka rewelacja pieklam ja juz kilka razy i zawsze wychodzi i jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. na litr mleka 3 budynie??a nie dwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałam 3 żeby budyń wyszedł bardzo gęsty i po wystudzeniu ciasta nie rozlewał się.

      Usuń