28.06.2012

Sos czosnkowy




  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki jogurty typu greckiego
  • 8-9 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • * 15 dag startego sera żółtego

Do miseczki za pomocą praski wyciskamy czosnek, dodajemy majonez jogurt, sól i pieprz do smaku. Jeżeli chcemy aby sos był nieco bardziej urozmaicony możemy dodać starty ser żółty. Ilość czosnku oczywiście można zwiększyć lub zmniejszyć, wszystko zależy od upodobań.

Sos można podawać jako dodatek do grillowanych mięs, pizzy i wielu innych potraw, a także jako osobną przekąskę serwowaną z krakersami.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. W sezonie grillowym sos czosnkowy jest nieoceniony, też robię na jogurcie greckim, w lidlu mają pyszny:)

    OdpowiedzUsuń