02.08.2012

Sos tzatziki



  • 2 duże ogórki
  • 1 duży jogurt typu greckiego
  • 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej mięty 
  • 1 łyżeczka soli (lub więcej, do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami (jeśli ogórek ma sporą ilość dużych pestek, to lepiej je wydrążyć i wyrzucić). Startego ogórka wrzucamy na sitko, solimy i odstawiamy na ok 20 min. Wyciskamy rękami nadmiar wody z miąższu i przekładamy do miseczki. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Sos doskonale smakuje podany z karkówką z grilla. 

Smacznego:)




1 komentarz:

  1. jeszcze nie robiłam, a przecież to świetny dodatek

    OdpowiedzUsuń