- 2 duże ogórki
- 1 duży jogurt typu greckiego
- 1 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka drobno posiekanej mięty
- 1 łyżeczka soli (lub więcej, do smaku)
- pieprz (do smaku)
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami (jeśli ogórek ma sporą ilość dużych pestek, to lepiej je wydrążyć i wyrzucić). Startego ogórka wrzucamy na sitko, solimy i odstawiamy na ok 20 min. Wyciskamy rękami nadmiar wody z miąższu i przekładamy do miseczki. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Sos doskonale smakuje podany z karkówką z grilla.
Smacznego:)
jeszcze nie robiłam, a przecież to świetny dodatek
OdpowiedzUsuń