22.10.2012

Waniliowe babeczki biszkoptowe z kremem maślanym


Babeczki- przepis na 12 sztuk:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do foremek na muffiny i pieczemy w temperaturze 180 st ok 20 min (do tzw. suchego patyczka).
Krem:
  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru pudru
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej masy, a wtedy dodajemy olejek waniliowy. Oryginalny przepis mówi o 10 minutach ucierania,aby cukier puder nie był wyczuwalny.
Gotowym kremem dekorujemy wystudzone babeczki i posypujemy czekoladową posypką. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz